Tik ağacı, çift çeneklilerden, kaplamada kerestesinden yararlanılan, doğal rengi sarı, zamanla havada kendiliğinden koyulaşan bir sıcak iklim ağacı. Anavatanı başta Hindistan, Malezya ve Endonezya olan tik ağacı güney ve güneydoğu Asya’ya özgü bir ağaçtır.

Tik ağacı nedir ve özellikleri nelerdir? Doğada birçok ağaç türü bulunmaktadır. Tik ağacı da sağlam ve dayanıklılığıyla ünlü bir ağaç türüdür. Birçok özelliği olan tik ağaçları, günümüzde mobilya üretiminde de kullanılmaktadır. Özellikle ağır, sağlam ve dayanıklı mobilyaların üretiminde kullanılan tik ağaçlar oldukça serttir. Yapısı gereği ağır ve dayanıklı bir yapıda olan bu ağaç türü ülkemizde yetişmemektedir. Ana vatanı Endonezya ve komşu ülkelerinde yetişebilmektedir. Gelelim tik ağacının özelliklerine.

Tik Ağacının Özellikleri

Endenozya da büyüyüp yetişebilen ağacın en temel özellikleri arasında uzun yıllar boyunca büyüme evresi gelmektedir.

Teak ağacı olarak geçen ancak, dilimizde tik ağacı olarak ta adlandırılan bu ağaç, kesilme yaşı ortalama olarak, 85 ile 120 arasındadır.

Ortalama olarak 30 ile 45 metre boylarında olan bu ağaç, daha çok turuncu ve karamel renklerine sahiptir. Uzun bir kesim ömrü olan bu ağaçların, değeri de bu sebeple diğer ağaçlara göre daha yüksektir. Teak ağacı yani tik ağacı, yapısı gereği, çok sık dokuludur. Bu sebeple haşere ve kurt bünyesinde bulundurmaz.

Tik ağaçları, günümüzde genellikle, yat, gemi, bahçe mobilyaları, ev mobilyaları alanlarında tercih edilmektedir. Ancak, dış koşullara, çürümeye, kurtlanmaya karşı dayanıklı oldukları için dış mekân mobilyaları ve ürünlerinde kullanılmaktadır. Su ile temasta bulunabilme özelliği olan tik ağaçları, yaklaşık olarak 400 – 500 yıl, deniz duyuna dayanıklılık gösterebilmektedir. Nem, rutubet, darbe, çürümeye karşı büyük bir direnç gösterebilen tik ağacından üretilen mobilyalar, oldukça uzun yıllar boyunca, sorunsuz bir şekilde kullanılabilmektedir. Adeta dayanıklılık konusunda, örnek gösterilebilecek bir özelliği olan tik ağaçları bu sebeple bahçe gibi dış mekân mobilyalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak günümüzde, iç mekâna giren mobilya çeşitleri de üretilmektedir. Masa, sandalye, çay takımları, hatta, tik ağacı duvar saatleri, tik ağacı duvar tablosu ürünleri de üretilmekte ve yeni yeni yaşam alanlarımıza girmektedir.

Dünya geneli ve Türkiye de de oldukça rağbet gören tik ağacından üretilen mobilyalar kalitesi geçmiş yıllarda da sıklıkla kullanıldı. Gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalarda, tamamen tik ağacından üretilen eşyalar ve nesneler bulunmuştur. İşin en ilginci ise, bu eşyalar ilk günkü kalitesi ve kozmetik görüntüsünü korumaktadır. 800 ile 1000 yıl toprak altında kalan bu ağaçtan yapılan ürünlerin, kozmetik ve işlevselliğini yitirmeden günümüze kadar gelmesi, tik ağaçlarının kalitesi ve dayanıklılığı hakkında somut bir gerçek olarak önümüzde duruyor.

Bir yanıt yazın

Select more than one item for comparison.